Олмерт изключи възможността за мирни преговори със Сирия
Олмерт изключи възможността за мирни преговори със Сирия / netinfo

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт изключи възможността за мирни преговори със Сирия в настоящия момент, обвинявайки правителството в Дамаск, че подкрепя враговете на Израел - Хизбула и Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Олмерт говори по време на пресконференция с британския си колега Тони Блеър, който каза, че международната общност е готова да приобщи Сирия, ако Дамаск избере конструктивния подход към мира.

През последните дни Сирия изрази желание да поднови мирните преговори с Израел.

Олмерт заяви също, че се надява да се срещне "много скоро" с палестинския президент Махмуд Абас. Абас бе казал, че иска Израел да освободи голям брой палестински затворници, включително един от лидерите на движението Фатах Маруан Баргути. Олмерт обаче отговори, че освобождаването Баргути, който излежава пет доживотни присъди, не е на дневен ред в момента.

Израелският премиер обяви, че е готов да освободи блокираните палестински финансови средства за хуманитарни нужди, но отхвърли като неприемливо прехвърлянето на значителни суми за правителството на Хамас. Той не уточни кога ще се деблокират тези средства, нито как ще се изразходват.

След победата на Хамас на парламентарните избори през януари Израел отказва да предостави събираните от името на палестинците стотици милиони долари от данъци. Тези финансови санкции доведоха до икономическа криза на Западния бряг и ивицата Газа.

Досега израелските власти отпускаха малки суми за здравеопазване и с хуманитарно предназначение.