/ БГНЕС
Горчива победа за Ангела Меркел на фона на възхода на крайната десница на изборите за Бундестаг в Германия на 24 септември. Християндемократическият блок на канцлерката губи гласове в сравнение с предишни избори, като вероятно това е и наказание за решението й да отвори вратите държавата за милиони бежанци.

Меркел очаквала повече на изборите за Бундестаг (ВИДЕО)

Откровено антиимигрантска партия, каквато е “Алтернатива за Германия”, не само за пръв път влиза в парламента след Втората световна война, но и ще бъде трета политическа сила. По последни данни Християндемократите са на първо място с приблизително 33 процента, след тях с 20.5 на сто е Германската социал-демократическа партия. Трети са „Алтернатива за Германия” с 12.6 процента от гласовете, следват ги Свободните демократи с 10.7, левицата с 9.2 и зелените с 8.9 на сто.

Християндемократите отбелязаха най-лошия си резултат от 1949 г. Меркел заяви готовността си да състави правителство до Коледа, но отчете и необходимостта от осмисляне на пропуските. „Естествено пред нас има нова задача. Влизането на АФД в германския Бундестаг. Ще направим детайлен анализ, тъй като искаме да спечелим отново избирателите на АФД – чрез решаване на проблеми. Чрез вникване в проблемите им и в страховете им. Но преди всичко чрез добра политика”, коментира Меркел.

Меркел иска Германия да разполага със стабилно правителство

Тя е изправена пред трудната задача да състави управляваща коалиция, след като досегашният й партньор - Германската социалдемократическата партия, заяви, че няма да участва в управлението. Социалдемократите са на второ място в новия Бундестаг с 20 на сто от гласовете, но това е най-ниският процент гласове в 120-годишната история на партията. Лидерът й Мартин Шулц посочи, че не са постигнали изборните си цели и преминават в опозиция.

„Този процент не ни радва, но с този процент ние ще се борим за нашите принципи и за нашите ценности – толерантността, респекта и солидарността, ще се борим за тях в следващия изборен период“, посочи Шулц. “Алтернатива за Германия” се озовава в ядрото на германската политика като трета политическа сила с 13 процента.  Водещният кандидат на АФД Александър Гауланд заяви, че целта им е да свалят Ангела Меркел от власт.

На фона на шока от влизането на „Алтернатива за Германия” в Бундестага, проучване на „Галъп” показва, че огромно мнозинство – 67 процента от германците, казват, че са удовлетворени от представителите на изборни длъжности.
БТА