/ БГНЕС
Консервативният блок на Ангела Меркел, съставен от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз побеждава на парламентарните избори в Германия, предадоха световните агенции.
 
Първи реакции след избора в Германия

Според екзитпол резултати, съобщени от две германски телевизии, ХДС/ХСС получава между 32,5 и 33,5%. На второ място е Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която има между 20 и 21%.

На трето място с историческо постижение на национално ниво е твърдолинейната десница, популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия", която има между 13 и 13,5%. Радикалната левица Левите получава 9%. В парламента влизат и Зелените с 9,5% и Свободната демократическа партия, която има 10,5%.

Германия гласува (СНИМКИ)

Според предварителните данни в новия Бундестаг Съюза ХДС/ХСС ще има 216 депутати, ГСДП - 133 депутати, "Алтернатива за Германия" - 89, Свободната демократическа партия ще получи 70 места, а по 60 ще имат "Левите" и "Зелените".
 
За мнозинство ще бъдат нужни 316 депутати.

Вече се появиха информации, че германските социалдемократи отказват да продължат да управляват с Меркел, предаде АФП. Междувременно ръководството на социалдемократите определи резултата на партията от 20% като тежко поражение и обяви, че тя ще мине в опозиция.

БГНЕС


Меркел и съпругът й гласуваха на изборите (СНИМКИ)

Според първите излезли резултати, победителите на изборите от Съюза ХДС/ХСС са загубили 9% от електоралната си подкрепа, а основните им конкуренти от ГСДП 5,7%.

Избирателната активност на изборите в Германия е била 75%, предаде ТАСС, като се позова на данни на Федералната избирателна комисия. Това е с 4% повече в сравнение с изборите през 2013 г., когато избирателната активност е била от 71,5%.

Точно в 18.00 ч. (местно време) бе сложен край на изборите за състава на 19-тия федерален парламент на страната. За подкрепата на избирателите се бориха 42 партии - с осем повече, отколкото на предходното гласуване за Бундестаг през 2013 г.