В Нагорни Карабах отново се стреля
В Нагорни Карабах отново се стреля / БГНЕС
Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци район. Съобщено бе за въоръжени сблъсъци по границата на района с противоречащи си съобщения от двете страни за жертви и нанесени щети. Ереван и Баку взаимно се обвиниха за избухването на престрелките.

Пред война? Военно положение и обща мобилизация в Армения заради Нагорни Карабах (ВИДЕО)
Според арменското Министерство на отбраната Карабах "е бил подложен на въздушни и ракетни атаки", арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан, съобщи БГНЕС по информация на РИА Новости.

В Нагорни Карабах отново се стреля
БГНЕС

В Нагорни Карабах отново се стреля
БГНЕС

Доброволци от Арменската революционна федерация на сбор в Ереван, готови да потеглят към Нагорни Карабах (сн. БГНЕС)

Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирни селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел и призова населението да се скрие.

В Нагорни Карабах отново се стреля

По-рано министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са стреляли по населени места на контактната линия в Карабах, като според тези данни има убити цивилни. 
 Видеозаписи на поразени и взривени цели с огън от дронове, танкове и оръдия между двете страни в конфликта в Нагорни Карабах показват ожесточението на воюващите. От столицата на отделилата се от Азербайджан и населена предимно с арменци област Нагорни Карабах – Степанакерт, картината показва танкове, военни камиони и тежка военна техника по улиците между паркираните коли.
 
 

Другата страна в конфликта – армията на Азербайджан, показа как с дрон поразява наземна цел на противника.
 

След като в Нагорни Карабах и в Армения бе обявено военно положение и мобилизация, от своя страна и парламентът на Азербайджан реши днес на извънредно заседание да обяви военно положение в някои градове и райони, съобщи ТАСС, позовавайки се на азербайджанската информационна агенция АПА. Решението на парламента трябва да бъде одобрено до 48 часа от президента.

И докато Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно кой пръв е започнал, световната дипломация се активизира, за да бъде предотвратена мащабна война в и без това взривоопасния кавказки регион.

Руският президент Владимир Путин и арменският премиер Никол Пашинян обсъдиха в телефонен разговор сблъсъците, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. Посочено бе, че е важно да не бъде допускано по-нататъшно изостряне на конфликта и е необходимо да бъдат прекратени всички военни действия.

"От руска страна беше изразено сериозно безпокойство във връзка с възобновяването на широкомащабните бойни стълкновения. Отбелязано беше, че сега е важно да бъдат предприети всички необходими усилия, за да не бъде допуснато по-нататъшно изостряне на противопоставянето, и което е най-важното - необходимо е да бъдат прекратени военните действия", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл, цитирано от ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на Армения.
 

Пашинян е изразил дълбоко безпокойство от действията на Азербайджан, които е нарекъл "агресия против Нагорни Карабах" и е подчертал, че е недопустимо въвличането в конфликта на извънрегионални сили, се казва в цитирано от ТАСС съобщение на пресслужбата на арменския премиер.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар пък отправи призив към Армения „незабавно да спре агресията“ срещу Азербайджан.
"Агресивната позиция на Армения е най-голямата пречка за постигане на мир и стабилност в Кавказ. Тя трябва незабавно да се откаже от тази агресия, която ще потопи региона в пламъци", заяви министърът в изявление, публикувано от Министерството на отбраната.