Обвиняемите за атентатите от 11 септември били изтезавани при разпити
Обвиняемите за атентатите от 11 септември били изтезавани при разпити / снимка: Reuters, архив

Петимата обвиняеми за атентатите от 11 септември са били подложени на изтезания по време на задържането им, което неизбежно ще бъде повдигнато на започващия им в събота процес в Гуантанамо, предаде Франс прес.

Петимата обвиняеми са "мозъкът" на атентатите Халед Шейх Мохамед и съучастниците му Рамзи бен аш Шаиба, Али Абд ал Азиз, известен и като Мохамед ал Балуши, Уалид бен Аташ и Мустафа ал Хусауи, които са участвали под една или друга форма в планирането и логистиката на атентатите.

Халед Шейх Мохамед беше един от най-твърдите затворници и нямаше да проговори без "суровите ни техники" на разпит. Направихме каквото трябваше и за това си имаше добри причини, разкри бившият шеф на ЦРУ Хосе Родригес.

Първите признания на кувейтеца, който пое отговорността за атентатите от 2001 г., са били получени с изтезания, след 183 симулирани удавяния и 7,5 дни непрекъснато лишаване от сън в таен затвор на ЦРУ.

Халед Шейх Мохамед бе заловен на 1 март 2003 година и остана в тайния затвор до прехвърлянето му в Гуантанамо през септември 2006 година.

"Халед Шейх Мохамед получи "пълното меню", другите по няколко ястия", заяви полковник Морис Дейвис, който е бил главен прокурор в Гуантанамо при пристигането на петимата обвиняеми, посочва БТА.

"Петимата бяха изтезавани по различни начини - манипулиране на околната среда, лишаване от сън, крайни температури. Не е възможно да бъде въздадено правосъдие, когато един обвиняем е претърпял симулирано удавяне", заяви Антъни Ромеро, директор на Американския съюз за граждански свободи (ACLU).

Наблюдателите очакват въпросът да бъде повдигнат по време на процеса.

"Когато става дума за смъртна присъда, защитата има право да използва всеки елемент, който доказва, че те имат право на живот и това включва изтезанията", заяви Адам Тършуел, експерт по смъртното наказание, който участва в екипа на защитата.

Едно от правилата на извънредните военни трибунали "забранява да се използват доказателства, получени чрез изтезания, но се правят изключения по преценка на съдията", обясни анализаторът Давид Ривкин.

"Никое получено чрез принуда изявление не може да се използва" пред военен съд, заяви сегашният главен прокурор в Гуантанамо генерал Марк Мартинс.

Обвинението имаше нужда от законно получени признания. Това вече е факт с очакваното свидетелство на Маджид Хан, бивш съучастник на Халед Шейх Мохамед, който се съгласи да съдейства в замяна на намаляване на присъдата.