Украйна
Украйна / БГНЕС
Осем души бяха убити и 34 ранени в бомбардировки на руските сили по украинските градове Николаев и Очаков, в южната част на страната, предаде Франс прес, като се позовава на украинската прокуратура. 

В Очаков убитите са 7 жители, а ранените са 20 жители, а в Николаев е убит един човек и 14 са ранени, сред които и едно дете, посочва прокуратурата. Там са повредени и жилищни сгради и цивилни инфраструктурни обекти.

Николаев се намира на пътя, водещ към Одеса и имаше 475 хиляди жители преди войната. Той дълго време беше обстрелван от руската армия, която напразно се опитваше да го превземе. 

Пристанището Очаков пък има 15 000 жители и беше една от първите цели на руската инвазия на 24 февруари.

Властите на Черниговска област казаха, че руските военни са напуснали град Чернигов, но все още има руски сили в самата област, предаде Ройтерс.

Областният управител на северната Сумска област Дмитро Живитски заяви, че руските военни вече не са окупирали градовете и селата в областта и до голяма част са се изтеглили. Украинските сили продължават да се сражават, за да изтласкат и последните останали там руски части.

Същевременно екипът на Международния комитет на Червения кръст съобщи, че не е успял да стигне до обсадения град Мариупол днес, за да евакуира цивилни граждани оттам, предаде Ройтерс.

Предходни опити в предишните дни и седмици също бяха неуспешни.

Британското министерство на отбраната, като се позова на актуализирани разузнавателни данни, съобщи в понеделник, че руските сили продължават да се консолидират и преорганизират, докато концентрират офанзивата си в Донбас, Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес. Руски военни са били прехвърлени в Донбас заедно с наемници от частната военна групировка "Вагнер", допълва ведомството. 

Освен това през нощта руските сили са продължили с опитите си да превземат град Мариупол. Обстрелът продължава, но украинските сили оказват упорита съпротива, запазвайки контрола върху централните зони на града, се казва в съобщението на министерството на отбраната на Великобритания. В него се допълва, че е почти сигурно, че Мариупол е ключовата цел на руската инвазия, защото така ще се осигури сухопътен коридор от Русия до Крим.

Според представител на така наречената Донецка народна република обаче силите й на практика били взели под контрол централната част на Мариупол, предаде ТАСС. Едуард Басурин, заместник-ръководител на милицията на ДНР заяви това пред руската телевизия "Россия 24".

Съветник в украинското вътрешно министерство пък съобщи, че кметицата на село Мотижин, нейният съпруг и нейният син са били убити и погребани в плитък гроб, предаде Ройтерс. Убитите са Олга Сухенко, Игор Сухенко и техният син Олександър.  "Окупаторите са подозирали, че те са сътрудничели на украинските военни, че им съобщават локации за насочване на нашата артилерия",  заяви Антон Херашченко. Той допълни, че тримата са били измъчвани и избити и че руските сили ще бъдат държани отговорни за това.
Репортер на Ройтерс  е видял телата в  гора близо до ферма, която е била унищожена цялата. Тя се намирала извън Мотижин. Ройтерс не може обаче да потвърди от независим източник кой  е убил семейството в село  Мотижин, което се намира западно от Киев.
БТА