/ БГНЕС
Италианският президент Серджо Матарела възложи официално на досегашния премиер Джузепе Конте да състави ново правителство и той прие мандата, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на президентството.

Вчера Движение "Пет звезди" се договори за формиране на коалиционен кабинет с левоцентристката Демократическа партия, за да се избегнат предсрочни парламентарни избори.

Конте беше премиер на популисткото правителство с участието на "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", което се разпадна по-рано този месец. Лидерът на "Лигата", вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини, предизвика падането на кабинета, насърчен от социологическите проучвания, които прогнозираха победа на неговата партия на предсрочни избори. Движението, което бе по-големият партньор в управлявалата от миналата година коалиция, обаче се споразумя за съвместно управление с опозиционните демократи.

Италианският президент прие оставката на премиера Джузепе Конте

Президентът даде възможност на бившите политически врагове да съставят днес ново правителство, слагайки край на триседмична криза, което може да бележи поврат в накърнените отношение с Европейския съюз. Матарела връчи нов мандат на Джузепе Конте да състави коалиционно правителство на "Пет звезди" и Демократическата партия, отбелязва Ройтерс.

Предстои двете партии да се споразумеят по обща политическа платформа и екип от министри. Водачът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо и лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети обещаха да намерят допирни точки за доброто на страната.

Според първоначален вариант на коалиционната политическа платформа, двете страни ще настояват пред ЕС за гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит за 2020 г., за да се "засили социалната сплотеност" в страната, съобщи днес финансовият всекидневник "Соле 24 оре".

ЕС налага бюджетни правила на страните членки, за да гарантира финансова стабилност в блока. Отношенията с предишното правителство в Рим бях напрегнати, тъй като лидерът на "Лигата" Матео Салвини твърдеше, че европейските регулации са причина за обедняването на италианците.

Пред репортери премиерът Конте каза, че се надява да състави списък на министрите в близките дни. Той подчерта, че новият кабинет ще трябва да се заеме неотложно с подготвянето на бюджета и предотвратяване на повишаването на данъците върху продажбите.
БТА