Обама одобрил изпращане на допълнителни 13 000 военни в Афганистан
Обама одобрил изпращане на допълнителни 13 000 военни в Афганистан / снимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама обяви през март, че изпраща допълнителни 21 000 американски военнослужещи в Афганистан. Тогава обаче той одобрил и изпращането в размирната страна на още 13 000 военнослужещи. Второто решение не станало обществено достояние, пише американският в. "Вашингтон пост", цитирайки неназовани американски военни представители.

Допълнителните 13 000 военни били главно инженери, медицински персонал, експерти по разузнаването и полицаи, добавя изданието.

Според "Вашингтон пост" Обама всъщност не е постъпил в разрез с обичайната американска практика. Пентагонът и Белият дом обикновено не съобщават новините за разполагане на съществен помощен персонал. Така например, когато президентът Джордж Буш обяви, че изпраща допълнителни военни в Ирак, беше съобщено само за 20 000 души, които ще участват в бойни действия. В действителност те бяха придружени от още 8000 души помощен военен персонал, за който не беше съобщено пред медиите, пише БТА.

Барак Обама сега обмисля промяна на американската стратегия в Афганистан. Очаква се в идните седмици дали той да реши да прати допълнителни войски, както му препоръча генерал Стенли Маккристъл, командващ на силите на САЩ и НАТО в Афганистан. Генералът иска там да бъдат изпратени между 40 000 и 60 000 военни.