Няма пострадали хора при пожар на петролна платформа в Мексиканския залив
Няма пострадали хора при пожар на петролна платформа в Мексиканския залив / Reuters

Пожарът на запалилата се вчера петролна платформа в Мексиканския залив бе потушен. Няма пострадали хора, нито изтичане на петрол, предадоха световните агенции, като се позоваха на бреговата охрана на САЩ.

Запалилата се платформа се намира западно от платформата на британската компания "Бритиш петролиъм", чието взривяване и потъване предизвика най-тежката екологична катастрофа в историята на Съединените щати.

"Пожарът е потушен, хеликоптери на бреговата охрана са на място и корабите в района не сигнализират за каквото и да било видимо петно във водата", заяви представител на бреговата охрана. "Няма следи от теч, но ние продължаваме да разследваме и да наблюдаваме ситуацията, за да сме сигурни, че тя няма да се промени", допълни той.

Всички 13 работници на платформата са били спасени. Те съобщили първоначално за петролен разлив с дължина 1,5 километра и широчина 3 метра.

Бреговата охрана обаче не открила нито следа от предполагаемото петно. Американската компания "Маринър енерджи", чиято собственост е платформата, потвърди, че не е забелязано никакво замърсяване, пише БТА.

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал е бил уверен от "Маринър енерджи", че седемте действащи кладенеца на обекта са били затворени.

13 работници се намирали на платформата, когато тя се запалила малко след 9 ч. сутринта местно време вчера (малко след 17 ч. българско време). Те се хвърлили във водата, откъдето били извадени и настанени в болница. Един от тях е ранен.

Платформата се намира на около 130 километра южно от бреговете на южния американски щат Луизиана. Тя функционира на малка дълбочина - 135 метра, като не е извличала петрол и газ към момента на избухването на пожара.

Засега причините за инцидента не са изяснени. Според местните власти на платформата се е извършвал текущ ремонт.

Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите на американския Конгрес извика президента на "Маринър енерджи" Скот Джоузи да даде обяснения на 10 септември. Белият дом обяви, че слели ситуацията от близо.

Инцидентът стана повече от 4 месеца след взривяването и потъването на платформата "Дийпуотър хърайзън" на "Бритиш петролиъм", също в Мексиканския залив. 11 души загинаха при експлозията, а над 4 милиона барела петрол се изляха в морето до спирането на теча.

Новият инцидент завърши благополучно, но привлече нежелано внимание към компаниите, занимаващи се с добив на петрол и газ от морското дъно, отбелязват агенциите.