Новите членки на ЕС усвояват бавно парите от фондове
Новите членки на ЕС усвояват бавно парите от фондове / netinfo

Европейският съюз предупреди новите държави-членки, които се присъединиха към Съюза през 2004 г., че прекалено бавно усвояват милиардите евро, които им се отпускат като помощ за икономическия им растеж.

От Европейската комисия обявиха, че десетте бивши комунистически държави са похарчили едва 26.2% от регионалните помощи за развитие, които са им дадени за периода 2004-2006 г.

“Не е трагедия, но е притеснително”, коментира еврокомисарят по бюджета на ЕС Далия Грибаускаите. Тя подчерта, че Полша и Чехия са страните, където усвояването на тези пари се е оказало изключително трудно и припомни, че ЕС е изхарчил твърде малко средства за изследвания и иновации и, че бюджетът трябва да бъде преразгледан внимателно, когато се планира за периода 2008-09 г.

Десетте нови членки са похарчили едва 5.6 милиарда евро от май 2004 г. до сега, имайки се предвид, че сумата, която им е отпусната, е 21.5 милиарда евро. По принцип процедурата по получаване на тези пари е изключително усложнена, но еврокомисарката подчерта, че държавите са създали свои допълнителни бариери пред получаването на средствата.

Тези процедури трябва да се опростят. Парите още не са загубени, допълни Грибаускаите, но предупреди, че при това положение десетте ще имат още по-големи проблеми след 2007 г., когато от бюджета ще им бъдат отпуснати още повече средства – 167 милиарда евро.