Нови разкрития около любовната афера Петреъс
Нови разкрития около любовната афера Петреъс / снимка: Reuters

Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс и командващият на коалиционните сили в Афганистан Джон Алън се намесили неотдавна в дело за родителски права на сестрата близначка на Джил Кели - жената, предизвикала разследването на ФБР, което доведе до оставката на шефа на ЦРУ заради извънбрачната му връзка с неговата биографка Пола Бродуел. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на съдебни документи.

Петреъс и Алън изпратили през септември писма до върховния съд на окръг Колумбия в подкрепа на Натали Кауам, която се опитвала да си осигури по съдебен път повече права да се вижда със сина си. Тези писма задълбочават мистерията по въпроса как двете сестри близначки от Тампа са успели да развият толкова близки отношения с висши военни и повдигат въпроси за естеството на тези връзки, посочва АП. Не е ясно също защо Петреъс и Алън, две от най-големите имена сред американската военна върхушка, са почувствали необходимостта да се намесят в неприятен съдебен спор на страната на някого, когото наричат семеен приятел.

Съдебните документи показват също, че Кауам е установила връзки с вашингтонския елит, включително със сенатора от Масачузетс Джон Кери.

Нови разкрития около любовната афера Петреъс
netinfo

В момента генерал Джон Алън е разследван за предполагаема "неуместна" кореспонденция със сестрата на Кауам - Джил Кели.

Генерал Алън отрече да е имал любовни отношения с 37-годишната Джил Кели, която живее със семейството си в град Тампа, щата Флорида. Тя работи като неплатен пиар сътрудник във военновъздушната база МакДил, в чийто район се намират Централното командване на въоръжените сили на САЩ и Командването на специалните военни операции. Именно към Джил е отправяла агресивните си имейли любовницата на Петреъс Пола.

Сестрата близначка на Джил Кели - Натали Кауам води съдебни дела за родителски права над 4-годишния си син срещу бившия си съпруг Грейсън Уолф, бивш служител в администрацията на Джордж Буш, който отговарял за близкоизточните инициативи и усилията за възстановяване на Ирак в Експортно-импортната банка.

В писмото до съда Петреъс посочва, че се е запознал с Кауам благодарение на приятелството, което двамата с жена си Холи имали със сестра й Джил и нейния съпруг Скот Кели, раков хирург. Генерал Алън обяснява в своето писмо до съда, че се е запознал заедно със съпругата си Кейти с Кауам на светски прояви в Тампа.

В съдебната си битка Кауам, която е от ливански произход, споменава за връзките си с други високопоставени хора от вашингтонския елит, между които сенатора от Масачузетс Джон Кери и сенатора от Роуд Айланд Шелдън Уайтхаус.

Нови разкрития около любовната афера Петреъс
netinfo

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви, че запазва доверието си към командващия на коалиционните сили в Афганистан генерал Джон Алън. Неговото име бе замесено в скандала за извънбрачната връзка на генерал Дейвид Петреъс, довел до оставката му от поста директор на ЦРУ, предаде Франс прес.

Генерал Алън, който вече получи подкрепа от президента Барак Обама, "върши великолепно работата си в ИСАФ и аз продължавам да му имам пълно доверие", заяви Панета пред журналисти в австралийския град Пърт, където участва заедно с държавния секретар Хилари Клинтън в годишните консултации по сигурността между САЩ и Австралия.

Командващият международните сили в Афганистан бе замесен в аферата Петреъс, след като ФБР установи, че е водил "неуместна кореспонденция" с приятелка на подалия миналата седмица оставка шеф на ЦРУ. Президентът Барак Обама замрази номинацията на генерал Джон Алън за нов върховен главнокомандващ на силите на НАТО до изясняване на случая. По-късно Белият дом съобщи, че Обама има доверие в генерал Алън и е уверен, че той върши добра работа в Афганистан.

От своя страна Лион Панета заяви на пресконференцията, че в никакъв случай не трябва да се избързва със заключенията за действията на генерал Алън. Той отказа да коментира техния характер, след като репортер го попита дали генералът е извършил нещо нередно. Шефът на Пентагона не пожела да разкрие и съдържанието на неговата кореспонденция с Джил Кели, свързана със скандала, довел до оставката на шефа на ЦРУ миналата седмица.

Държавният секретар Хилари Клинтън, която участва в пресконференцията, заяви за случая с генерал Алън единствено, че той не е навредил на мисията в Афганистан. Тя добави, че въпросът е бил обсъден с представители на съюзниците. "Много приказки се изприказваха, както можеше да се очаква, но никой не е изказвал пред нас каквито и да било опасения за мисията в Афганистан, която продължава нормалния си ход", заяви Клинтън.

По повод решението на президента Обама да замрази кандидатурата на генерал Алън за поста върховен главнокомандващ на силите на НАТО Панета каза, че това е рутинна проява на предпазливост.

Шефът на НАТО също заяви, че има пълно доверие в генерал Джон Алън, командващ на силите на САЩ в Афганистан, който е разследван за "неподходяща кореспонденция", предаде Ройтерс. "Имам пълно доверие в генерал Алън", заяви пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Алън, който отрича да е извършил закононарушение, е разследван за потенциално неподходящо кореспонденция с Джил Кели, представителка на хайлайфа във Флорида. Кели е в центъра на скандала, заради който директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс се прости с работата си.