/ iStock/Getty Images
Университетът на Ланчжоу, Китай, предостави научни доказателства от съвместно проучване за връзката между загубата на арктически морски лед и екстремно студеното време в средните географски ширини, предаде Синхуа.

Изследването разкрива значението на стратосферната обратна връзка за затоплянето на Арктика и се очаква да подпомогне краткосрочните климатични прогнози за екстремно студено време, обясни Тян Външоу, професор от колежа по атмосферни науки към Университета на Ланчжоу.

През последните десетилетия силно населените средни ширини на Северното полукълбо бяха засегнати от чести екстремни студове, които причиниха сериозни жертви и икономически загуби. Предишни проучвания показаха, че драстичната загуба на арктически морски лед е една от причините, но връзката им оставаше неясна.

Изследователският екип на Тян обединява усилията си с чуждестранни изследователи за провеждане на проучването. Използвайки повторен анализ и моделни симулации, те демонстрираха нов динамичен механизъм, отговорен за дълбокото полярно затопляне, свързано със загубата на арктически морски лед. Последното се оказва ключова предпоставка за връзката между Арктика и средните географски ширини.

Изследването потвърди съществената роля на връзката между стратосферата и тропосферата за дълбокото арктическо затопляне, предизвикано от загубата на морски лед, което се потвърждава от моделните симулации с потисната стратосферна променливост.

Резултатите от изследването показват, че значителна част от наблюдаваното затопляне в средните и горните части на Арктика се дължи на динамичен отговор на загубата на морски лед, в който стратосферно-тропосферната връзка играе основна роля.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Клаймит енд атмосферик сайънс“.
Христо Кьосев/БТА