/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е използвал ласкателства и пищна проза в писмата до Доналд Тръмп, показва нова книга за американския президент.

Личните отношения на двамата политици са ключов двигател на дипломацията между Вашингтон и Пхенян, които се люлеят от взаимни обиди и заплахи за война до декларация за любов от Тръмп.

Какво си казват Тръмп и Ким Чен Ун в писмата си

"Ярост" на разследващия журналист на „Вашингтон пост“ Боб Удуърд разкрива съдържанието на 25 писма, които двамата политици са си разменили. В кореспонденцията Ким използва най-високопарни формулировки, докато с Тръмп създадоха най-необичайно приятелство.

Обръщайки се към Тръмп като „Ваше превъзходителство“, писмата на Ким са пълни с ласкателни фрази и лични коментари, показва съдържанието на писмата, публикувани от Cи Ен Ен.

Ким Чен Ун ще обяви план за развитие на Северна Корея през януари

„Дори сега не мога да забравя онзи момент от историята, когато здраво държах ръката на Ваше превъзходителство на красивото и свещено място, докато целият свят наблюдаваше с голям интерес“, пише Ким на Тръмп на Коледа, 2018 г., след първата им среща в Сингапур.

Това беше първата среща в света между лидер на Северна Корея и действащ президент на САЩ и дори след краха на втората им среща на върха в Ханой, Ким определи Сингапур като „момент на слава, който остава ценен спомен“.

Ким Чен Ун е предал част от своите правомощия на сестра си

„Също така вярвам, че дълбокото и специално приятелство между нас ще работи като магическа сила“, добави Ким в послание от юни 2019 г.

Три седмици по-късно двамата проведоха среща с кратко известие в демилитаризираната зона, която разделя полуострова. Преди срещата Тръмп пише на севернокорейския лидер, че те споделят „уникален стил и специално приятелство“.

„Само вие и аз, като работим заедно, можем да разрешим проблемите между нашите две страни и да сложим край на близо 70 години враждебност“, написа Тръмп. "Ще бъде исторически момент!"

Ким Чен Ун е в кома? Сестра му поема управлението на страната

В същото време отсъства какъвто и да било напредък в усилията за ядрено разоръжаване на Север след първата среща на върха на двамата в Сингапур и дори шефовете на американското разузнаване предупредиха, че Пхенян е малко вероятно да предаде ядрените си оръжия.

Преговорите между Пхенян и Вашингтон са в безизходица след колапса на срещата на върха в Ханой през февруари миналата година. Но дори и в застой на дипломацията, Тръмп често се хвали, че получава „много красиви“ и „отлични“ писма от Ким.

Няколко месеца след срещата в Сингапур, Тръмп каза на митинг на своите привърженици, че двамата мъже са се влюбили един в друг
"Не, наистина, той ми написа красиви писма и те са страхотни писма. Влюбихме се
", каза той.

Пхенян разпространи снимки на Ким Чен Ун след слухове, че е в кома (СНИМКИ)

В книгата Удуърд пише, че ЦРУ никога не е определило окончателно кой е писал и изработвал писмата на Ким, но агенцията ги е считала за „шедьоври“.

„Анализаторите се удивляват на умението на този, който е успял да намери точната смес от ласкателства, като същевременно апелира към усещането за грандиозност на Тръмп и за неговото централно място в историята“, пише той.
БГНЕС