/ БГНЕС
Севернокорейските медии разпространиха днес снимки на Ким Чен Ун, председателстващ съвещание по повод коронавирусната пандемия и заплахата от тайфун за страната, предаде Франс прес. Но тези дни здравословното състояние на държавния ръководител отново стана обект на спекулации в чужбина, отбелязва агенцията.

Южнокорейското разузнаване заяви, че Ким Чен Ун е делегирал част от пълномощията си на своята сестра Ким Йо Чен поради "стрес".

Ким Чен Ун е в кома? Сестра му поема управлението на страната

Бивш съветник на покойния южнокорейски президент Ким Те-чжун дори заяви във Фейсбук, че според него севернокорейският лидер е в кома, но без да посочи никакво доказателство.
Вчера обаче Ким проведе съвещание на Политбюрото на ЦК на Корейската трудова партия, на което бе взето решение за "извънредни мерки с цел предотвратяване на щети от тайфуна, от който през периода 26-27 август може да пострадат всички региони на Корея" - по-специално с цел защита на реколтата, отбелязват АФП и ТАСС, като цитират официалната агенция на Пхенян КЦТА.

Ким Чен Ун е предал част от своите правомощия на сестра си

За да бъдат предотвратени човешки жертви и да се намалят щетите, Ким е наредил да се организира "информационна кампания сред работниците, партийците и тружениците от село", посочва КЦТА.

Обсъдени са били и "някои недостатъци на карантинните мерки" за защита от новия коронавирус, взети са били решения за "интензивни ограничения".

"Севернокорейската Иванка Тръмп" може да е новият лидер на страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

В края на януари Пхенян вече затвори границите на страната, спря учебните занятия в училищата и наложи общонационална карантина. По официални данни в КНДР не е регистриран нито един случай на заразяване с Ковид-19, припомнят агенциите.
В. "Нодон синмун" публикува снимки от заседанието, на които Ким, облечен в бяло, говори пред свои приближени. На един от фотосите той, изглежда, пуши цигара.

Редица експерти омаловажават повтарящите се слухове за здравословното състояние на Ким Чен Ун. А южнокорейското разузнаване далеч не винаги дава верни оценки за ситуацията на Север, отбелязва АФП.
БТА