Настоящият върховен лидер Ким Чен Ун наследи титлата от баща си Ким Чен Ир, който от своя страна беше обявен за наследник на баща си, първия лидер на страната Ким Ир Сен. Затова единствената сестра на Ким Чен Ун, Ким Йо-Джонг, играе толкова важна роля в страната. Вижте любопитни факти за  в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Ким Йо-Джонг – рождена дата

Рождената дата на сестрата на Ким Чен Ун е спорна. Според Министерство на финансите на САЩ тя е родена на 26 септември 1989г. в Пхенян, Северна Корея. От друга страна, според разузнавателните служби на Северна Корея Ким Йо Джонг е родена през 1987г.

Образование

Според The Washington Post Ким Йо-Джонг и брат й посещават едно и също частно училище близо до Берн, Швейцария. Там тя е посещавала и уроци по балет. След това тя завършва висшето си образование в Северна Корея със специалност компютърни науки.
Прякор

От Forbes съобщават, че прякорът на Ким Йо- Джонг е „Иванка Тръмп на Северна Корея“. Самата Джонг съобщи през март 2020г., че Доналд Тръмп и брат й имат „специални и устойчиви взаимоотношения“.

Ким Йо-Джонг и политиката

Официално тя е вицепрезидент на Централния комитет на Работническата партия, а неофициално ръководи администрацията на брат си. В началото на април 2020г. тя стана и член на Политбюро, изкачвайки се в йерархията.

Ким Йо Джонг
Gulliver/Getty Images


Тъмната страна на Ким Йо Джонг

Счита се, че тя е отговорна за пропагандата в Корейската народнодемократична република, както и за всички големи събития за поддържане на култа към личността на лидера. През януари 2017г. Ким Йо- Джонг е включена в черния списък на Министерството на финансите на САЩ и е обвинена в нарушаване на човешките права в Северна Корея.

Ким Йо Джонг
Gulliver/Getty Images


Ким Йо Джонг и Олимпийските игри

На 9 февруари 2018г. Ким Йо-Джонг присъства на церемонията при откриването на Олимпийските игри в южнокорейския Пьонгчанг. Това е първият случай, в който член на династията Ким посещава Южна Корея след Корейската война от началото на 50-те години.

TheSun: Сателитни снимки показват мащабна подготовка за погребението на Ким Чен Ун

,