Норвегия посредничи тайно между Китай и Далай лама
Норвегия посредничи тайно между Китай и Далай лама / снимка: БГНЕС

Норвегия от няколко години посредничи тайно между Китай и тибетския духовен водач Далай лама. Това пише норвежкият вестник "Верденс ганг", цитиран от Франс прес и БТА.

Посредничеството било осъществявано в Норвегия и чужбина. Норвежки дипломати имали последователно срещи с китайски официални представители и пратеници на живеещия в изгнание в Индия тибетски духовен водач, пише кореспондентът на вестника във Вашингтон. Той се позовава на добре информирани американски източници, пожелали да запазят анонимност.

Според тях целта на Норвегия е да изгради дискретно мост между Китай и Далай лама, така както скандинавската държава прие и подпомогна първите тайни преговори между Израел и палестинците, които доведоха да Споразуменията от Осло от 1993 г. Навремето страната действаше чрез неофициални контакти.

В един момент положението изглеждало толкова обещаващо, че норвежкото министерство на външните работи успяло да издейства назначаване за гост-лектор в Университета на Осло на виден китайски учен. Висшето учебно заведение обаче не знаело, че преподавателската дейност на поканения китаец служела само за прикритие за истинската му мисия - да съветва външното министерство при тайните преговори.

В началото на миналия месец китайските власти възобновиха диалога с Далай лама. Това стана под натиска на международната общност, възмутена от кървавото потушаване на протестите в Тибет в средата на март.