В началото на юли са изплатени повече от 1000 украински пенсии в България за първото тримесечие на 2022 г., след съвместни усилия на Националния осигурителен институт (НОИ), Пенсионния фонд на Украйна (ПФУ) и посолството на Украйна в София. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. 

Причина за забавянето са били затрудненията в доставката на пощенски пратки от Украйна, уточняват от НОИ.

Започва изплащането на увеличените пенсии

Сумата за изплащане на украинските пенсии за първото тримесечие на 2022 г. постъпва по банковата сметка на НОИ още през април т.г., но изплащателният списък, съдържащ информация за конкретните суми, дължими на лицата, идва едва в края на юни т.г.

В списъка са включени пенсиите на 1047 украински пенсионери, като към момента са изплатени пенсиите на 1015 души.

Споразумението между НОИ и ПФУ предвижда изплащателният списък за съответното тримесечие да се изпраща на компетентната институция на другата договаряща страна до 20-о число на последния месец на тримесечието, за което се отнася. Така в последните 10 дни на юни  т.г. НОИ получава информация от ПФУ за изпращане на изплащателния списък с украинските пенсии за второто тримесечие на 2022 г.

Жена припадна на опашка за пенсии в Пловдив (ВИДЕО)

Налична е и сумата за изплащане на пенсиите, но отново се чака постъпване на изплащателния списък. 

С оглед преодоляването на такива ситуации, НОИ е отправил предложение до ПФУ за сключване на споразумение за електронен обмен на документи.
БТА