Николай Младенов: ЕС трябва да се научи да бъде адекватен на глобалната сцена
Николай Младенов: ЕС трябва да се научи да бъде адекватен на глобалната сцена / снимка: БГНЕС

Европейския съюз трябва да се научи да бъде адекватен и активен на глобалната сцена, в новата рамка на Лисабонския договор. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по време на петата международна конференция GLOBSEC, която се провежда в словашката столица Братислава, съобщи пресслужбата на МВнР. Според Младенов наскоро приетата обща резолюция между ЕС и Сърбия е един от първите успехи на новата „европейска машина за правене на външна политика".

„Европа трябва да започне да разчита повече на себе си чрез насърчаване развитието на общите отбранителни способности и пазар за военна техника, като същевременно не пренебрегва атлантическите си връзки", каза още българският външен министър. „Текущите дебати в областта на сигурността в Европа са сравнително нови: териториална защита чрез ПРО, киберсигурност, енергийна сигурност и ние трябва да отговорим на тези предизвикателства в дух на сътрудничество", посочи Младенов. Според него обаче, нито един от тези дебати не следва да изключва Русия.

По-късно българският външен министър се срещна със словашкия си колега Микулаш Дзуринда. Двамата обсъдиха сътрудничеството в рамките на ЕС, както и страните от Западните Балкани, фокусирайки се върху успеха на съвместната резолюция ЕС-Сърбия и следващите стъпки.