/ Guliver/Getty Images
Бившият френски президент Никола Саркози, който вчера бе поставен под стража, най-вероятно е освободен. Тази нощ две тъмни коли напуснаха управлението, където Саркози беше извикан за разпит по делото за получаване на пари от Либия за неговата предизборна президентска кампания през 2007 г.

63-годишният Саркози досега отказваше да отговори на призовките за разпит по случая, който беше внимателно разгледан през ноември, когато бизнесмен призна, че е доставил три куфара, пълни с пари, от либийския лидер като принос към първата кандидатура на Саркози за президентския пост.

Никола Саркози бе задържан и разпитан от полицията

Първи за задържането на бившия президент съобщиха от сайта за разследваща журналистика "Медиапарт" и френския в."Монд". До това се стигна няколко седмици, след като бившият сътрудник на Саркози Александер Джухри беше арестуван в Лондон и освободен по-късно под гаранция. Джухри бе върнат на предварително задържане през февруари, след като Франция издаде втора заповед за арестуването му, преди изслушване, насрочено за 28 март.

Източник, близък до разследването, също заяви, че Брис Ортефо, министър по време на президентството на Саркози, също е бил разпитан във вторник като част от разследването.

Разследват Никола Саркози официално

Френско-ливанският бизнесмен Зиад Такиедин заяви, че пътувал три пъти от Триполи до Париж в края на 2006 г. и началото на 2007 г. с пари в брой за кампанията на Саркози. Всеки път носел куфар, съдържащ от 1,5 до 2 млн. евро в банкноти от 200 евро и 500 евро, Такиедин твърди в интервю за френска медия, че е получавал парите от шефа на военното разузнаване на Кадафи Абдала Сенуси.

Саркози излиза от политическия живот във Франция

Преди ареста му през януари, 59-годишният швейцарски гражданин Джухри беше добре известен сред десните политически елит във Франция и отказваше да отговори на призовката за разпит в Париж. Той беше обект на разследване, започнало през 2013 г. от съдиите, разследващи предишни твърдения, че либийският лидер Муамар Кадафи и неговият син Сейф ал Ислам са осигурили финансиране за усилията на Саркози да бъде избран начело на Франция.

Самият Саркози омаловажи обвиненията като твърдения на отмъстителни членове на либийския режим, които му били гневни за участието на Франция в ръководената от САЩ военна намеса, която сложи край на продължилото 41 години управление на Кадафи.
БГНЕС