/ БТА
Шамима Бегум, която бе лишена от британското си гражданство, загуби обжалването на решението. Като тийнейджърка тя избяга в Сирия, за да се омъжи за боец от групировката "Ислямска държава", предаде АФП.

Британка, присъединила се към Ислямска държава, изгуби гражданството си на Острова

През февруари 2019 г. тя бе лишена от гражданство след решение на тогавашния министър на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид от съображения за националната сигурност, след като тя беше открита в сирийски бежански лагер. По този начин тя не може да се завърне при семейството си, което продължава да живее в Обединеното кралство.

Шамима, която е от бангладешки произход, е само на 15 години, когато през 2015 г. напуска дома си в Източен Лондон и заминава за Сирия заедно с двама приятели от училище. Докато е там, тя се омъжва за боец на ИДИЛ и ражда три деца, две от които умират от глад и нелекувани болести. Когато съпругът й е убит, младата жена се озовава с третото си бебе в бежански лагер, където започва да моли британските власти да й позволят да се завърне в родината си. Тя вади като основен мотив влошеното здраве на сина й, който не след дълго също умира.
 

Шамима Бегум
БТА

През октомври миналата година Шамима Бегум заведе дело срещу отнемането на гражданството ѝ в апелативния съд на Великобритания.

Правният ѝ екип твърди, че правителството не е взело предвид правните си задължения към нея като потенциална жертва на трафик на хора.

Почина бебето на младата британка, присъединила се към Ислямска държава

Съдът обаче постанови, че рискът за националната сигурност има предимство. Днес Апелативният съд в Лондон отхвърли всичките 5 аргумента, представени от 24-годишната жена, въпреки че тя все още може да отнесе делото до Върховния съд.

"Може да се твърди, че решението по делото на мис Бегум е било сурово, но също така може да се твърди, че мис Бегум е автор на собственото си нещастие", заяви съдия Сю Кар, когато обяви решението.
БГНЕС