/ iStock/Getty Images
Няколко френски града започнаха да раздават ваучери за храна, за да компенсират жителите си за покачващите се цени на храните. Както се посочва в допълнението към телевизионния канал France 2, гражданите получават ваучери на стойност 5, 20 и 30 евро. До момента градските администрации са похарчили около 37 милиона евро за издаване на купони и сертификати, както и за други мерки в подкрепа на населението.

Правителството в Париж все още не е приело указ за отпускането на тези субсидии, но кметовете на някои френски градове са решили сами да въведат талони за храна, без да чакат официалното решение на правителството. Идеята за раздаване на ваучери за храна на домакинства със средни и ниски доходи беше предложена от френския президент Еманюел Макрон и беше обсъдена много преди президентските избори. Приблизително осем милиона френски граждани ще имат право на този вид подкрепа.

Инфлацията във Франция, както и във всички страни по света, се покачва, движена от покачващите се цени на храните и енергията. Експерти предупреждават, че покачващите се цени и слабият икономически растеж могат да доведат до стагфлация в страната.