Незначителни нарушения на изборите в Египет
Незначителни нарушения на изборите в Египет / Reuters

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че наблюдателите са забелязали нарушения на първия тур на президентските избори в Египет, но гласуването като цяло е приемливо и нарушенията няма да окажат влияние върху окончателните резултати, предаде Асошиейтед прес.

Картър подчерта, че водената от него наблюдателска мисия не е могла да следи целия процес, тъй като местните власти са им дали разрешения една седмица преди надпреварата. Базираният в Атланта Картър Център имаше 102 наблюдатели в избирателните секции в Египет. Според Картър, наблюдателите не са могли да проследят събирането на избирателните бюлетини, което "сериозно подкопава прозрачността на изборните резултати".

Картър отбеляза, че нарушенията, като неосигуряването на достъп за наблюдателите до преброяването, няма да окаже влияние върху крайните резултати, посочва БТА.

"Не смятам, че грешките и нередностите, на които станахме свидетели през последните няколко дни ще имат негативно влияние върху втория тур", заяви Картър. Той обаче подчерта, че центърът му може да направи само "ограничена" оценка на изборите.