Невролози изследваха походката на стрелеца на Путин
Невролози изследваха походката на стрелеца на Путин / БГНЕС

Странната "походка на стрелеца" на руския президент Владимир Путин, при която той размахва лявата си ръка, а дясната остава почти неподвижна, не била ранен признак на Паркинсон, а резултат от интензивни тренировки в КГБ, съобщава Франс прес.

Агенцията цитира публикация в авторитетното списание "Бритиш медикъл джърнъл", което за коледния си брой по традиция се отдава на сериозни изследвания върху необичайни теми. В случая екип невролози от Португалия, Италия и Холандия, специалисти по двигателни смущения, изследва отблизо походките на руския президент, на премиера Дмитрий Медведев и на трима други високопоставени руски държавници.

Най-добрите моменти на Путин за 2015 година (ВИДЕО)

"Първата асоциация, която възниква в ума, е с болестта на Паркинсон, тъй като асиметричното размахване на ръцете при ходене е един от ранните й признаци", обясняват медиците, които разгледали походките на руските държавници в YouTube.

Тази хипотеза бързо била отхвърлена, тъй като не били констатирани други симптоми за нейното потвърждаване, като тремор на ръцете и лоша координация на крайниците. Напротив, била констатирана голямата ловкост на Владимир Путин, който има черен пояс по джудо.

И тук лекарите стигнали до предположението, че стойката на руския президент е била моделирана в КГБ след интензивни тренировки по бойни изкуства. Те кръстили неговия начин на придвижване "походката на стрелеца".

Путин подкара новата „Лада Веста" (ВИДЕО)

За да потвърдят своята теза, специалистите изровили наръчник за тренировки на служители на КГБ. Те били задължавани да държат притисната дясната си ръка до гърдите, за да могат бързо да извадят оръжието си и да стрелят по врага.

Подобно поведение било констатирано и в холивудските уестърни. Каубоите доста по-ограничено размахвали дясната си ръка по време на ходене, за да може да бъде близка до кобура.

По-сложен е случаят с премиера Дмитрий Медведев, който също има "походка на стрелеца", но без да е бил подлаган на военни тренировки. Учените предполагат, че ръководителят на руското правителство се е сдобил с този начин на ходене, имитирайки своя шеф Путин. Подражателството често се намесва в отношенията между ръководител и подчинен, изтъкват специалистите.

Източник: БТА