Израел "нанесе съкрушителни удари на всички наши врагове", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху. Той изрично спомена убийството на лидера на "Хизбула" Фуад Шукр в южната част на Бейрут, предаде АФП.

Изявлението на Нетаняху, излъчено по телевизията, продължи около 5 минути и в него не се споменаваше убийството на ръководителя на "Хамас" Исмаил Хания.

Той обаче заяви, че ако Израел се беше поддал на натиска за прекратяване на войната в Газа, "нямаше да ликвидира лидерите на "Хамас" и хиляди терористи".

Нетаняху директно спомена убийството на Шукр на 30 юли в южен квартал на Бейрут.

"Елиминирахме дясната ръка на (ръководителя на "Хизбула" Хасан) Насрала, който е пряко отговорен за клането на деца", каза Нетаняху, като имаше предвид убийството на 12 деца през уикенда при удар, за който Израел обвини ливанската въоръжена групировка.

"Ние сме си разчистили сметките с Мохсен и ще си разчистим сметките с всеки, който ни вреди", каза той, използвайки псевдонима на Шукр.

"Всеки, който убива наши деца, всеки, който убива наши граждани, всеки, който вреди на страната ни – ще плати с главата си."

"Хизбула" отрича да е отговорна за нападението на анексираните от Израел Голански възвишения на 27 юли.

Нетаняху защити военната кампания на Израел в Газа. Премиерът е изправен пред огромен натиск от страна на Израел и чужбина да спре офанзивата и да се съгласи на прекратяване на огъня и на споразумение за връщане на заложниците, които все още се държат в палестинската територия.

"Ако се бяхме вслушали в тези гласове, нямаше да ликвидираме лидерите на "Хамас" и хиляди терористи, нямаше да унищожим терористичните инфраструктури, нямаше да създадем условия, които ни приближават към споразумение, което ще позволи както освобождаването на всички наши заложници, така и постигането на всички цели на войната", каза той. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС