/ Istock
Иран „ще защитава териториалната си цялост, честта, достойнството и гордостта си и ще накара терористичните окупатори да съжаляват за страхливите си действия“, заяви иранският президент Масуд Пезешкиан, като коментира убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания при въздушен удар в Техеран, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Пезешкиан не уточни какви точно действия ще предприеме иранското ръководство, отбелязва Асошиейтед прес.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хание е бил убит в Техеран

61-годишният Хания е бил убит часове, след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава на Иран.

"С тези действия, престъпният и терористичен ционистки режим подготви терена за сурово наказание за самия себе си и ние смятаме, че е наш дълг да отмъстим за кръвта (на Хания), която беше пролята на територията на Ислямска република Иран", се казва и в изявление на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитирано от АФП.

Ливан очаква „Хизбула“ да отвърне на израелския удар срещу Хания. Правителството в Бейрут ще предприеме дипломатически усилия за намаляване на напрежението, заяви министърът на информацията Зиад Макари, цитиран от Ройтерс.

Роден в бежански лагер и откърмен в съпротива: Кой беше Исмаил Хания, убитият лидер на „Хамас“

Правителството се опасява, че ситуацията може да ескалира и да излезе извън контрол, добави Макар след среща на кабинета, посветена на удара в предградие на Бейрут, насочен срещу лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула", която е съюзник на Техеран.

Драматичното убийство на лидера на „Хамас“ вероятно ще има отражение на множество фронтове. Възможно е да се стигне до преки ответни действия срещу Израел от страна на Иран, отбелязва АП. По-късно днес се очаква да проведе заседание влиятелна иранска парламентарна комисия по националната сигурност и външната политика.

Възможно е и "Хамас" да се оттегли от преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, целящи да спрат продължаващата 10 месеца война в Газа. По-рано американски дипломати съобщиха, че в преговорите е отбелязан напредък.

Възможно е и убийството да повиши напрежението между Израел и "Хизбула".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС