Назначиха нов директор на Американското разузнаване
Назначиха нов директор на Американското разузнаване / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш назначи бившия шеф на Агенцията за национална сигурност адмирал Майк Макконъл за директор на националното разузнаване, съобщи Асошиейтед прес. Първият директор на националната разузнавателна служба, създадена през 2004 г., Джон Негропонте, премина в Държавния департамент като заместник на държавния секретар Кондълиза Райс.

В обръщение към Конгреса Буш изрази надежда, че Негропонте и Макконъл ще бъдат утвърдени на новите си постове по най-бърз начин.

Персоналните промени в националното разузнаване на САЩ са елемент от усилията на Белия дом да промени стратегията за национална сигурност на САЩ и да се определи бъдещата политика в Ирак, посочва АП.

Елемент от същите усилия бе и назначаването през декември на Робърт Гейтс, бивш директор на ЦРУ, за министър на отбраната. В Пентагона се очаква да влезе още един ветеран от американското разузнаване - генерал Джеймс Клапър, който е предложен за помощник-министър на отбраната по въпросите на разузнаването.

През 2004 г. Конгресът на САЩ препоръча всичките 16 разузнавателни служби в САЩ да минат на подчинение на един човек - директора на националното разузнаване. До тази препоръка се стигна, след като стана ясно, че липсата на координация между разузнавателните служби и откритото съперничество между тях са довели до атентатите на 11 септември 2001 г. и до сериозни "бели полета" и очевидно неверни данни в разузнавателната информация, използвани като оправдание за военната интервенция в Ирак през 2003 г., посочва АП.