Най-малко 41 души бяха ранени днес по време на протести в столицата на Тайланд Банкок, включително петима, получили огнестрелни рани, съобщи градският център за спешна медицинска помощ "Ераван", цитиран от Ройтерс.

Болницата не даде повече подробности за характера на получените наранявания, но заяви по-рано, че 12 души са пострадали от използван от полицията сълзотворен газ. Центърът не съобщи имената на простреляните и в какво състояние са.

Освен сблъсъците между полицията и протестиращи, е имало също сбиване между демонстранти и привърженици на монархията.
 

Протести в Тайланд
Gulliver/Getty Images



Днешният ден на демонстрации бе най-кървавият досега, след започването на протестите през юли с искане за оставка на премиера Прают Чан-оча, нова конституция и ограничаване на властта на монарха крал Маха Важдиралонгкорн.

Демонстранти се събраха пред парламента, за да окажат натиск на депутатите, обсъждащи промени в конституцията. Протестиращите настояват също за отстраняването на премиера Прают Чан-оча и ограничаването на властта на краля.

Десетки хиляди протестиращи в Тайланд питат Германия какво прави техният крал там

Полицията използва водно оръдие срещу демонстрантите, които преодоляха загражденията от бодлива тел и преместиха бетонните прегради пред парламента. Тогава служителите на реда използваха сълзотворен газ. Хиляди протестиращи се събраха на различни места, а броят им нарасна до вечерта.

Заместник-началникът на полицията в Банкок Пия Тавичай каза пред Ройтерс: "ПоОКлицията бе принудена да използва сълзотворен газ и водно оръдие, защото протестиращите се опитаха да пробият бариерите".

Говорителят на правителството Ануча Бурапачаисри заяви, че полицията е била задължена да осигури безопасността на депутатите.
БТА