/ БТА
Най-малко 13 души са загинали при проливни дъждове, наводнения и свлачища в Южен Китай, а десетки са в неизвестност, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от ДПА.

Агенция Синхуа съобщава, че близо 66 500 души са пострадали от дъжда, изливал се в продължение на 24 часа в град Шанхан, в югоизточната провинция Фуцзиен. Ситуацията в други райони на Южен Китай остава напрегната.

Метеоролозите прогнозират обилни валежи днес в провинциите Гуанси, Цзянси и Чжъцзян. Местните власти издадоха предупреждения за повишен риск от наводнения, особено в северните части на Гуанси и Фудзиен, където има много реки. Провинциите вече са понесли икономически щети на стойност десетки милиони долара.

Докато в южните провинции на Китай има поройни дъждове, северните райони около Пекин са засегнати от гореща вълна. Очаква се в някои райони днес температурите отново да достигнат 40 градуса по Целзий.

В отговор на условията на наводнения и суша китайският президент Си Цзинпин призова да се предприемат всички възможни мерки за подпомагане на засегнатите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА