Най-малко 10 убити при протестите в Близкия Изток през последните 24 часа
Най-малко 10 убити при протестите в Близкия Изток през последните 24 часа / снимки: Reuters

Протестните движения срещу авторитарните режими в Близкия Изток, които са на власт от десетилетия, продължават да се разрастват, като при жестокото им потушаване от сряда насам загинаха четирима души в Бахрейн, най-малко четирима в Либия и двама в Йемен, предава АФП.

Примерите на съседните им страни, при които масовите протести доведоха до падането на тунизийския президент Бен Али и на египетския президент Хосни Мубарак, окуражиха протестиращите в страните с дефицит на демокрация, корупция, шуробаджанащина и неспособност на режимите да се обновяват.

В Бахрейн четирима протестиращи загинаха след намесата на силите на реда тази нощ срещу протеста на централния площад в Манама, където протестиращите смятат да останат втора нощ в палатките. Десетки бронетранспортьори пристигнаха в околностите на площада, съобщиха очевидци. Броят на жертвите от началото на протестите в Бахрейн нарасна на шестима, пише БГНЕС. Те бяха организирани след призиви във Фейсбук с искане за политически и социални реформи по примера на бунтовете в Тунис и в Египет.

Наймалко 10 убити при протестите в Близкия Изток през последните 24 часа
netinfo

В Либия, която от 42 години се ръководи с желязна ръка от полковник Муамар Кадафи, най-малко четирима души бяха убити в град Ал-Баида при сблъсъците между силите на реда и протестиращите срещу режима, съобщиха опозиционни сайтове и либийски неправителствени организации, базирани в чужбина.

"Силите на Вътрешна сигурност и милиции на революционните комитети разпръснаха, използвайки истински куршуми мирен протест на младежи", съобщи Либия Уоч, правозащитна организация, базирана в Лондон. Във Фейсбук бяха отправени призиви да бъде организиран "Ден на гнева" срещу режима. Протести започнаха в нощта на вторник срещу сряда в Бенгази (на 1000 км източно от Триполи), при които бяха ранени 38 души при сблъсъците между полицията и протестиращите срещу режима. Бяха изпратени и SMS-и до "младежите в Либия", предупреждаващи тези, които биха се осмелили да посегнат на "четирите червени линии" - Муамар Кадафи, териториалната цялост, исляма и сигурността на страната.

В Йемен, бедна и нестабилна страна на Арабския полуостров и ключов съюзник на Вашингтон в борбата срещу "Ал Кайда", 12 души бяха ранени в Сана при ожесточените сблъсъци, които продължават от пет дни между протестиращите, искащи свалянето на режима на Али Абдулах Салех, и привържениците на властта. При сблъсъците между силите за сигурност и протестиращите загинаха двама души, а двама бяха ранени в Аден, в южната част на страната.

Наймалко 10 убити при протестите в Близкия Изток през последните 24 часа
netinfo