Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е открит в Будапеща
Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е открит в Будапеща / снимка: БГНЕС, архив
Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е открит в Будапеща
55264
Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е открит в Будапеща
  • Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е открит в Будапеща

Най-търсеният нацистки военнопрестъпник в света е бил забелязан в унгарската столица Будапеща. Той е бил открит след съвместно действие на Център "Симон Визентал", посветен на търсенето на бивши нацисти, и английския вестник "Сън". Ласло Чатари не е арестуван, но е открито производство в местната прокуратура.

97-годишният Чатари е обвинен в депортацията на повече от 15 000 евреи в концентрационния лагер Освиенцим (Аушвиц) по време на Втората световна война. Тогава Чатари е бил командващ на унгарската полиция в словашкия град Кошице по време на унгарската окупация на Южна Чехословакия.

Ласло Чатари е бил открит в Будапеща преди почти година благодарение на тайна информация получена от центъра "Симон Визентал", който е предал информацията на местните прокурори. Миналата седмица обаче центърът е предоставил и допълнителна информация, свързана с депортацията на няколкостотин евреи до местността Каменец-Подолск в Украйна през 1941 година, където е било едно от първите масови кланета на евреи през Втората световна война. Там, само за два дни през август 1941 година, са избити повече от 23 000 унгарски и украински евреи като част от "Окончателното решение" на нацистите.

Чатари става известен през 40-те години с голямата си жестокост към населението, живеещо в еврейското гето в Кошице, докато е бил главнокомандващ на унгарската Кралска полиция в града. За него се говори, че е биел хора с камшик, карал ги е да копаят земята с голи ръце и е организирал масови изтезания.

След края на войната той се укрива, поради което е осъден на смърт в негово отсъствие през 1948 година. Впоследствие се разбира, че се е настанил в Монреал, където е станал търговец на картини. Получил е канадско гражданство през 1955 година, представяйки се за югославски емигрант. Това гражданство му е отнето през 1997 година, но той отново изчезва, преди да може да бъде съден или екстрадиран. Ришар Одие от центъра "Симон Визентал" обяснява как понякога самите военни престъпници сами се издават, без да искат:

"Повечето престъпници вече са доста стари. Тяхната възраст, както и отдалечеността във времето откакто са извършвали техните престъпления, ги кара да са по-малко предпазливи. Те по-лесно споменават разни факти и започват да остават следи. Фактът, че толкова десетилетия са успели да избегнат правосъдието, ги прави по-невнимателни".

Миналата седмица Чатари е открит от английските журналисти в двустаен апартамент в Будапеща. Според вестника, на звънеца му пишело английското име "Смит", но някои от съседите му вероятно знаели неговата самоличност, защото името "Л. Чатари" било изписано с химикал върху пощенската му кутия.