/ iStock/Getty Images
Собственикът е заминал за Албания
Турската полиция е задържала над 60 души досега във връзка с разследването на платформата за търговия на криптовалута Thodex, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер.

Задържани са 62 от общо 78 издирвани лица по заповеди за арест на прокуратурата в Истанбул. Полицейските акции са започнали едновременно в 6 ч. сутринта на територията на осем турски окръга.

Екипите на отдела за борба с киберпрестъпността на полицията в Истанбул са предприели действията в рамките на разследване, отнасящо се до твърденията, че собственикът на Thodex Фарук Фатих Йозер е избягал в чужбина, след като, както се твърди, ощетил около 390 хиляди инвеститори с близо два милиарда долара.

Биткойнът поскъпна рекордно

Лицата, за които са издадени заповеди за арест, са свързани с компанията, уточнява ТРТ Хабер. Разследването срещу Йозер се води по подозрения в измама в особено големи размери. Установено е, че той е напуснал страната с полет до Тирана на 20 април.

Според публикации в турския печат в Туитър, той написал, че до няколко дни ще се върне в Турция, а твърденията за измама са неверни. На сайта на Thodex беше поместено съобщение, в което се обяснява, че платформата ще остане затворена за четири-пет дни поради процес по продажба.

На 22 април беше обискирана сградата в истанбулския квартал Кадъкьой, където се намират офисите на фирмата. Иззети са голям брой дигитални материали и документи. Конфискувано е имущество на компанията, а сметките й са замразени.    
БТА