/ Istock
Общо 1177 нелегални мигранти са заловени в Турция в рамките на операция Щит-19 (Калкан 19) през първите пет дни на ваканцията за мюсюлманския празник Рамазан байрам, съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа "Екс".

Във връзка с 9-дневната ваканция за Рамазан байрам в Турция са подсилени полицейските екипи и е засилен контролът на мобилните пунктове за контрол на миграцията и на движението на автомобилите в 30 от големите градове в страната, предава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Извършена е проверка на самоличността на общо 22 707 чужденци. При 1177 души е установено, че са нелегални мигранти. Те са предадени на  миграционните служби в съответните окръзи за връщане обратно.

Операциите под кодовото название Щит-19 са били осъществени на 6, 7, 8, 9 и 10 април, в коодинация с валийствата и Дирекциите за управление на миграцията, съвместно с екипи на полицията, жандармерията и бреговата охрана.

Общо 162 мобилни миграционни пункта са създадени в 30 големи града в Турция, като 130 са в мегаполиса Истанбул, информира ТРТ Хабер.

“Ще продължим без прекъсване операциите срещу незаконната миграция и незаконния трансфер на мигранти във всички окръзи на страната. Няма да позволим на трафикантите да превърнат страната ни в мишена и транзитен маршрут на незаконната миграция”, посочи турският вътрешен министър.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Специално за БТА от Нахиде Дениз