/ БГНЕС
Папа Франциск призова за "европейска отговорност" пред лицето на миграционния феномен, предаде Франс прес.

Мигрантите, които "рискуват живота си в морето", за да стигнат до Европа, "не нападат", подчерта Светият отец във втория ден от посещението си в южния френски пристанищен град Марсилия. Той произнесе реч на закриването на Средиземноморските срещи - форум, който се провежда за трети път (първите две издания се състояха в Бари през 2020 г. и в друг италиански град - Флоренция, миналата година).

"Миграционният феномен не е толкова моментна извънредна ситуация, винаги подходяща за генериране на алармистка пропаганда, а реалност на нашето време", каза папата. Той призова този процес да бъде управляван "с европейска отговорност, способна да се справи с обективните трудности.

Темата за миграцията е важна за Франциск. Вчера в Марсилия той вече осъди "безразличието и страха" в Европа, изкушена да се затвори за мигрантите, отбелязва АФП.

В днешната си реч папата разкритикува също евтаназията на фона на предстоящото в скоро време внасяне във Франция на законопроект за "активна помощ" за слагане на край на живота на страдащи хора. Той се обяви срещу "фалшиво достойната перспектива за лека смърт".
Николай Станоев/БТА