Папа Франциск призова за глобален размисъл за потенциалните опасности от изкуствения интелект, отбелязвайки "разрушителните възможности и противоречиви ефекти" на новата технология, предаде Ройтерс.

Светият отец, който е на 86 години и е казвал, че не умее да използва компютър, отправи предупреждението в послание по повод следващия Световен ден на мира на Католическата църква.

От Ватикана спазиха традицията да публикуват посланието далеч преди деня, който се пада на Нова година.

Папата "припомня необходимостта да бъдем бдителни и да работим така, че в производството и използването на такива устройства да не се вкоренява логиката на насилието и дискриминацията в ущърб на най-уязвимите и отхвърлените", се казва в изявлението.

"Спешната необходимост да се ориентира концепцията и използването на изкуствения интелект по отговорен начин, така че той да бъде в служба на човечеството и защитата на нашия общ дом, изисква етичният размисъл да се разпростре и върху сферата на образованието и правото", пише още в текста.

През 2015 г. Франциск призна, че е "много скаран" с технологиите, но също така нарече интернет, социалните мрежи и текстовите съобщения "Божи дар", при условие че се използват разумно, отбелязва Ройтерс.

През 2020 г. Католическата църква обедини усилията си с технологичните гиганти "Майкрософт" (Microsoft) и "Ай Би Ем" (IBM), за да насърчи етичното развитие на изкуствения интелект и да призове за регулиране на инвазивни технологии като лицево разпознаване.
 
Симеон Томов/БТА