На 37 години почина най-възрастната панда, отглеждана в плен

Снимката е от 35-ия рожден ден на пандата Баси
Снимката е от 35-ия рожден ден на пандата Баси / Gulliver/Getty Images
Най-старата панда в плен в света умря на 37-годишна възраст в Китай, предаде Франс прес. Възрастта ѝ се равнява на повече от 100 години при хората, поясниха гледачите й.

Женската панда Баси е живяла далеч по-дълго от посестримите си - средната продължителност на живота на пандите е около 20 години. Екземплярите в плен обаче могат да доживеят до по-голяма възраст.
Баси бе знаменитост в Китай, където рождените ѝ дни бяха чествани с пищност и веселие пред телевизионните камери. Поднасян ѝ бе сладкиш, съобразен с размерите ѝ.

Днес държавната телевизия ѝ посвети репортаж, излъчен директно от обитавания доскоро от нея зоопарк в Югоизточен Китай. Там в нейна чест бе организирана специална погребална церемония.
"С голяма скръб съобщаваме, че пандата Баси, която бе посланик на приятелството в Китай и чужбина, почина на 13 септември 2017 г. на 37-годишна възраст", оповестиха от Центъра за изследвания върху гигантските панди във Фучжоу в провинция Фуцзян.

Баси е родена в природата, но докато била в съвсем млада възраст, ѝ била оказана помощ, след като паднала в река в Югозападен Китай. Оттогава живеела в плен. През 1987 година е предоставена за 6 месеца на зоопарка в Сан Диего, САЩ.

Останали са по-малко от 2000 панди в природата, които са застрашени от драстичното ограничаване на хабитата им през последния половин век.
БТА