/ Gulliver/Getty Images

Вариантът Омикрон на COVID-19 създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година, особено на двете най-големи икономики в света, заяви МВФ.

Базираният във Вашингтон кризисен кредитор намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, поради "препятствията", причинени от последната епидемия, макар че се очаква те да започнат да отшумяват през второто тримесечие на годината.
България е с най-ниски заплати и с най-малка покупателна способност в ЕС

"Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано", заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че "появата на варианта Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване".

Същевременно "повишаването на цените на енергията и прекъсванията в доставките доведоха до по-висока и по-широкообхватна инфлация от планираното", която се очаква да продължи по-дълго от предварителните очаквания.

След солидното възстановяване през миналата година, когато световната икономика нарасна с приблизително 5,9%, МВФ намали прогнозите за почти всички страни - със забележителното изключение на Индия - но най-голямо влияние оказаха пониженията на прогнозите за САЩ и Китай.

"Очаква се тези пречки да натежат пред растежа през първото тримесечие на 2022 г.", се казва в доклада. "Негативното въздействие се очаква да отслабва от второто тримесечие, ако се приеме, че глобалният скок на инфекциите с Омикрон намалее и вирусът не мутира в нови варианти, които изискват допълнителни ограничения на мобилността."

Pfizer/BioNTech разработиха ваксина специално за Омикрон

Международният валутен фонд отново подчерта, че овладяването на пандемията е от решаващо значение за икономическите перспективи, и призова за повсеместно ваксиниране в развиващите се страни, които не успяват да се справят с това, дори когато развитите икономики преминават към подсилващи инжекции сред вече високо ваксинираното си население.

"Без тези световни усилия вирусът има по-голяма вероятност да мутира допълнително и да разшири глобалното влияние на пандемията", заявиха от фонда.

БГНЕС