пакистан наводнения
пакистан наводнения / БТА
Над 50 са загиналите в Пакистан вследствие на проливните мусонни дъждове, предаде ДПА.

Повече от половината от смъртните случаи, и по-точно 30, са в най-населената провинция на страната - Пенджаб, заяви днес говорител на Националната служба за управление на бедствията.

Най-малко 8 деца са загинали под масивно свлачище в Северозападната гранична провинция. 87 са били ранени при срутване на покриви и стени под напора на проливните дъждове.

Този месец в Пакистан се очакват още порои и затова правителството е издало препоръки за справяне с евентуални наводнения, каза говорител на Националната служба за управление на бедствията.

Ежедневният ритъм е нарушен във втория по големина град в страната - Лахор, над който през последните два дни са се излели рекордни дъждове, посочва ДПА.

Над 1700 души намериха смъртта си, а повече от 33 милиона са пострадалите от опустошителните наводнения, причинени от внезапните мусонни дъждове миналата година.

Хуманитарната организация "Международен спасителен комитет" (МСК) предупреди за сериозни последици от прогнозираните за тази година наводнения.

От организацията казаха, че "до 9,1 милиона души може да изпаднат в бедност и да разчитат единствено на хуманитарни помощи заради наводненията".

Пакистан допринася за по-малко от 1 процент от световните въглеродни емисии, но от друга страна е сред 10-те най-уязвими на климатичните промени страни.

Внезапните наводнения, земната ерозия, гръмотевичните дъждовни бури, сушата и смогът, който води до влошаване на качеството на въздуха, засягат Пакистан все по-тежко през последните години, посочва ДПА.
 
Иво Тасев/БТА