/ iStock/Getty Images
Системата на метротранспорта в Москва ще обучава жени да управляват влакове през следващата година, след промени в трудовото законодателство, което им отваря вратата за няколко професии.

Разширената система на метрото, изградена в съветската епоха като комунистическа демонстрация, „е сформирала първата група обучаващи се жени-ватманки“, които трябва да започнат обучение през февруари, се казва в изявление на столичното кметство.

Шофьорите на метрото в историята винаги са били мъже, тъй като дейността е била в списъка на правителствените работни места, считани за вредни за здравето на жените.
Оправданието, че е опасно да бъдеш под земята за дълги периоди обаче беше критикувано като лицемерно, защото метрото наема жени като чистачки, касиерки и контрол на ескалаторите, които печелят много по-малки заплати, като същевременно се забиват под земята.

През септември постановление на Министерството на труда намали броя на изцяло мъжките професии от 456 на около 100.

Настоящият списък е одобрен през 2000 г. и забранява на жените работа в мини и металообработващи обекти, но и от длъжности като шофьор на автобус, моряк, парашутист, автомеханик и дори производител на духови инструменти.

Нов списък, който трябва да влезе в сила през 2021 г., отваря много врати за жените.

В изявлението на кметството се казва, че "очакванията са много високи" за жените машинисти и отбеляза, че жените вече са карали метрото по време на Втората световна война, когато са заели много традиционно мъжки професии.

Руските железници, железопътният монопол на страната, също заявиха, че през 2021 г. ще започнат да работят жени-ватманки.
БГНЕС