Мощен тайфун връхлетя Япония и някои от източните й острови днес, където пориви на вятъра и проливен дъжд принудиха отмяна на някои вътрешни полети и спряха влакове. По обяд беше съобщено за силен дъжд и вятър в района на Токио, но засега не се съобщава за пострадали, предаде Асошиейтед прес.

Японската метеорологична служба съобщи, че тайфунът "Миндул" е в близост до един от островите от архипелага Изу край южния бряг на Токио, движи се в североизточна посока с около 35 километра в час и е със сила на вятъра от до 162 километра в час.


Движението на някои влакове, обслужващи района на Чиба и други префектури източно от Токио, беше временно спряно днес. Някои от връзките по въздух и вода, свързващи токийското летище Ханеда с по-отдалечените острови, бяха прекъснати. Най-малко 126 полета на японските авиолинии "Джапан еъруейз" и "Ол нипон еъруейз" бяха отменени, се съобщава на сайта на летището, предаде ТАСС.

Главният секретар на кабинета Кацунобу Като каза, че засега няма съобщения за щети и пострадали. Той призова жителите на архипелага Изу да стоят на закрито и да избягват да стоят близо до стъклени прозорци докато тайфунът не премине.


Прогнозите за утре сутринта предвиждат валежи до 200 милиметра на остров Изу и 150 милиметра в района на Токио. Метеорологичната служба предупреди жителите на засегнатите райони за възможност от наводнения и свлачища.
БТА