Моктада Садр нареди министрите му да напуснат кабинета на Малики
Моктада Садр нареди министрите му да напуснат кабинета на Малики / снимка: БГНЕС
Движението на радикалния шиитски духовник Муктада Садр нареди на шестимата си министри в 37-членното иракско правителство да се оттеглят, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В изявление, което бе прочетено от председателя на парламентарната група на движението Насар ар Рубаи, Садр изрази надежда шестте овакантени поста да бъдат дадени на независими, които да представляват волята на народа.

Движението на Муктада Садр съобщи още вчера, че ще се оттегли днес от правителството, макар че 30-имата му депутати ще продължат работата си в 275-членния парламент. То обясни, че е взело това решение в знак на протест срещу арестите в Багдад на командири на милицията на Садр - Армията на Махди, и отказа на премиера Нури ал Малики да подкрепи призива за определяне на график на изтегляне на американските войски от Ирак.

Самият Малики заяви, че не вижда необходимост от такъв график, тъй като кабинетът работи за възможно най-бързото привеждане в готовност на иракските сили за сигурност, така че оглавяваните от Съединените щати сили на международната коалиция да могат да напуснат страната.

Този ход на Садр едва ли ще доведе до падане на правителството на националното единство, но може да породи напрежения в разнородния кабинет, отбелязват агенциите. Шиитът Малики разчиташе на подкрепата на движението на радикалния шиитски духовник, за да бъде избран на премиерския пост.

През януари тази година депутатите на Садр сложиха край на продължил два месеца бойкот на парламента, който обявиха в знак на протест срещу липсата на график за изтегляне на международните сили и среща на иракския премиер с американския президент Джордж Буш.