Митов оттегля кандидатурата на България за СС на ООН
Митов оттегля кандидатурата на България за СС на ООН / БГНЕС, архив

Българският външен министър Даниел Митов е предложил България да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. в полза на Полша, пише "Юроактив".

Според документите, с които изданието се е запознало, Митов е предложил на 15 ноември страната ни сама да оттегли кандидатурата си, заявена още през 2003 г. България отново ще може да предложи своята кандидатура за това престижно място едва през 2038-2039 г.

България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша

Всяка година Съветът за сигурност на ООН избира петима непостоянни членове с мандат за две години, като се придържа към принципа на ротация на регионалните групи. Източноевропейската група има право на едно място за периода 2018-2019 г. Освен България за него претендира Полша. След решението на София, Варшава фактически си гарантира избирането.

Според Митов България се е съгласила да оттегли кандидатурата си в замяна на полската подкрепа за българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Само по себе си това е доста странно, защото поста на генерален секретар се избира от членовете на Съвета за сигурност на ООН, сред които Полша не е, отбелязва "Юроактив".

България е била член на Съвета за сигурност три пъти: през 1966-1967 г., 1986-1987 г. и 2002-2003 г.