Даниел Митов: Няма българска кандидатура, постъпила в Секретариата на ООН
Даниел Митов: Няма българска кандидатура, постъпила в Секретариата на ООН / БГНЕС, архив

Няма българска кандидатура за висок ръководен пост, постъпила в Секретариата на ООН. Това коментира пред журналисти министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. "Може да има намерение на правителството да номинира някого за висока позиция, но това намерение още не е приело форма, нито пък е влязло в Секретариата на ООН", добави той.

БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН

По-рано днес от БСП показаха екстрена грама, изпратена на 9 декември от Министерството на външните работи до постоянния представител на България към ООН Георги Панайотов, в която се посочва, че МВнР е взело решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в Секретариата на ООН. Коя е българската кандидатура и верни ли са слуховете, че това е Кристалина Георгиева, попитаха от БСП.

"Няма представена такава кандидатура, името на Кристалина Георгиева няма абсолютно нищо общо, тя става изпълнителен директор на Световната банка", каза министърът.

"Попитайте Нинова как дефинира национален интерес. Не е ли националният интерес на България да има хора на високи позиции в международни организации. Понеже не са техните хора, затова бил нарушен националният интерес", коментира Даниел Митов.

България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша

За оттеглянето на българската кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2018-2019 г. в полза на Полша Митов каза, че това е финалът на дълъг процес, започнал още през 2014 г. Той посочи, че българската кандидатура е била преразгледана, като е разменена подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Митов каза, че съвпадането на първото българско председателство на ЕС с кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е наложило приоритизиране.