Какво стои зад отказа на България от мандата й в Съвета за сигурност на ООН?
Какво стои зад отказа на България от мандата й в Съвета за сигурност на ООН? / БГНЕС, архив
Какво стои зад отказа на България от мандата й в Съвета за сигурност на ООН?
91681
Какво стои зад отказа на България от мандата й в Съвета за сигурност на ООН?
  • Какво стои зад отказа на България от мандата й в Съвета за сигурност на ООН?

Външният министър в оставка Даниел Митов призна, че България се е отказала място в Съвета за сигурност на ООН в полза на Полша срещу обещание от страна на Варшава да се подкрепи българския кандидат за генерален секретар на световната организация.

Дипломатическите ноти по сделката, която беше пазена в тайна до края на ноември, са били разменени още през февруари. Митов твърди, че Полша е обещала да лобира за Ирина Бокова.

Според журналиста от EurоActive Георги Готев обаче това е лъжа, а официална подкрепа от страна на Варшава за българския кандидат е обявена чак когато Бокова е заменена с Кристалина Георгиева. Резултатът от сключената от името на правителството на Бойко Борисов сделка е, че Полша ще бъде непостоянен член на Съвета за сигурност за сметка на България.

България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша

България се отказа от мандата си на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2020 г. в полза на Полша срещу подкрепа от тяхна страна за българския кандидат за ръководител на световната организация. Полша обаче не е сред 15-страни в Съвета за сигурност, които гласуваха за генерален секретар на ООН и за това няма как да даде гласа си за българската кандидатура.

Според външния министър в оставка Даниел Митов обаче това не е от значение.

България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша

"Дали участва една държава в Съвета за сигурност или не, не е от значение, поради простата причина, че тук става дума за член на Източноевропейската регионална група. Полша е голям и значим фактор в това отношение. Ирина Бокова проведе първа разговори с тях, след това и аз, след като се обединихме около мнението, заедно с експерти,че е добре България да осигури допълнителна подкрепа за своята кандидатура за генерален секретар и да разчита на лобиране от страна на Полша в случая. Лобирането и дипломатическите усилия са достатъчно в случая и Полша си е изпълнявала съвестно ангажиментите.

Журналистът от EurActive Георги Готев е категоричен, че външният министър в оставка лъже.

БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН

"Трябва да се започне от там кога ние научихме, че Полша подкрепя България. Беше съобщено след като България смени кандидатурата и конкретно външно министерство съобщи, че Полша подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева. В този смисъл изключително некоректно Даниел Митов намесва името на Ирина Бокова. Тя няма нищо общо. Самият Митов направи всичко възможно за тази нескопосана смяна на българската кандидатура. Фактически той изтъргува мандата на България в Съвета за сигурност за несполучливата кандидатура на Кристалина Георгиева", коментира журналистът.

Въпреки че споразумението между София и Варшава е от февруари тази година, едва в началото на октомври Полша обявява, че подкрепя българската кандидатура за генерален секретар, която обаче вече се казва Кристалина Георгиева.