България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша
България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша / БГНЕС, архив
България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша
91658
България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша
  • България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша

България се отказва от мандата си на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 в полза на Полша под натиск от САЩ. Това става ясно от документи, получени от информационния портал EurActiv. България и Полша са си разменили ноти за взаимна подкрепа, заяви пред Дарик журналистът Георги Готев

"Пишат, че България и Полша са си разменили ноти за взаимна подкрепа. България ги подкрепя за непостоянен член, те ни подкрепят за генерален секретар. Но това е дим в очите, просто е трябвало да услужим на поляците, но се прави скришом", коментира той и увери, че разполага с документи, които подкрепят думите му.

Даниел Митов оттегля кандидатурата на България за СС на ООН

"Истинската причина е, че американците са помолили Полша да бъде, защото им е по-твърд съюзник и Даниел Митов им прави тази услуга. Обяснението за Кристалина Георгиева, или за Ирина Бокова, много не издържа. Споменава се кандидатура за генерален секретар на ООН. Не издържа, защото Полша по никакъв начин не може да ни помогне. Колкото може да ни помогне Полша, толкова може Занзибар. Тези, които могат да ни помогнат, са 15-те страни членки на Съвета за сигурност, които гласуваха преди няколко месеца. Полша не е в тази група", заяви Готев. 

"Аз разполагам с прессъобщение, което е във вид на проект, какво трябва да се каже на българския народ, когато се съобщи това нещо. Там не се говори нищо за полска подкрепа за генерален секретар. Говори се единствено затова, че имаме председателство на Европейския съюз и ще ни дойде много", съобщи още журналистът.

"Коментарът е много ясен - нашите политици играят само за себе си. Даниел Митов си играе неговата игра и се надява да получи нещо срещу това. Не съм наясно премиерът Бойко Борисов дали е в час за какво става въпрос и дали е съгласен. Имам съмнения, че е в час и му харесва така да се прави. Това е предложение на министъра, има неговия подпис в документите, но няма подпис на Бойко Борисов. Има празно място, където е подписът на Борисов", сподели още Готев.