БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН
БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН / БГНЕС, архив
БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН
91667
БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН
  • БСП с обвинения към управляващите, предали националния интерес за пост в ООН

БСП обвини управляващите в задкулисни игри с Полша и предаване на националния интерес заради пост в ООН. Според лидера на левицата Корнелия Нинова договорките са станали, за да се уреди с пост Кристалина Георгиева.

"Правителството оттегли кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция“, посочи Нинова.

Министърът на външните работи в оставка Даниел Митов обясни, че изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата й към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова.

България отстъпва мандата си на непостоянен член на СС на ООН на Полша

"Тази кандидатура е издигната през 2003 г. и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018-2019-а. Правителството я е оттеглило с перспектива през 2038 г. отново да се кандидатства. Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристлина Георгиева срещу отстъпване на тази позиция", обясни Нинова.

"Поредното национално предателство на Бойко Борисов. на 9 декември 2016 г. Министерство на външните работи е изпратило екстрена грама със следния текст: "МВнР взе решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН. Моля да поискате среща с новоназначения генерален секретар на ООН Антониу Гутериш с цел представяне на българската кандидатура и връчване на писмото на министър Митов", поясни тя и запита: "Вярна ли е информацията, която се разпространява и в международни източници, че отново става въпрос за Кристалина Георгиева, която трябва да заеме поста ръководител на ПРООН".

Даниел Митов: Няма българска кандидатура, постъпила в Секретариата на ООН

"Искам да се чуе, българската кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност в конкуренция с Полша беше преразгледана, това беше дълъг процес, започнал през 2014 г., като беше разменена подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова, която още през ноември 2014-а е имала разговор  с тогавашния полски външен министър. В последствие с нейния щаб се взе решение да се размени подкрепа", обясни в отговор министър Митов.