Митов обясни защо посланик Нейнски не е коментирала обстановката в Турция
Митов обясни защо посланик Нейнски не е коментирала обстановката в Турция / БГНЕС, архив

Министърът на външните работи Даниел Митов е наредил на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция. Това заяви самият Митов в Брюксел, където взе участие заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая, МВнР събираше всичката информация, давахме информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за българските граждани, които се намират в Турция и може да изпаднат в беда, поясни Митов.

Борисов: Насилието ражда насилие, мир с война и убити не се постига

Задачата на посланик Нейнски е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите. Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето на дипломатически служители и граждани на място. Така се реагира в подобни ситуации. Посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления. Няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявления от Истанбул или Анкара в тази ситуация, отбеляза министър Митов.

За нас остава валидна позицията, че върховенството на закона и следването на нормалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Турция, допълни Митов.

Премиерът Борисов нареди всички служби да следят ситуацията в Турция

Министърът призова да не се стига до спирала на насилие и в никакъв случай да не бъдат възстановявани практики, отречени от ЕС, каквото е смъртното наказание. В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на подобна мярка, заяви Митов.

В момента правим оценки какво точно се случва в Турция, всички реакции трябва да бъдат много рационални и лишени от емоции. За нас е важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС-Турция по отношение на миграцията, особено за България. Българското правителство е взело всички мерки, за да преодолее каквито и да било изненадващи моменти, продължаваме сътрудничеството с турските власти, с турската гранична полиция. Няма поводи за притеснение, нито има засилен миграционен натиск в момента, посочи министърът.

Източник: БТА