Министри от ЕС обсъждат разширяването на Шенгенското пространство
Министри от ЕС обсъждат разширяването на Шенгенското пространство / netinfo

Среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от Европейския съюз ще се състои в Брюксел. Основните теми са затягането на граничния контрол и разширяването на Шенгенското пространство, предаде ДПА.

Очаква се министрите да се съгласят с необходимостта от засилване на контрола на външните граници на съюза, за да бъде спрян притокът от хилядите нелегални имигранти. Според проектодокумента, изготвен от португалското председателство, Съветът на ЕС по вътрешните работи и правосъдието ще насърчи правителствата на 27-те да си сътрудничат, да споделят отговорността и да оказват подкрепа на страни членки като Малта, които се борят с несекващия приток на нелегални имигранти от Северна Африка през Средиземно море. Малко вероятно е министрите да се споразумеят да отпуснат повече средства за Фронтекс - създадената наскоро Агенция за външните граници на Европейския съюз, чиято задача е да координира дейността на страните членки в областта на сигурността на границите.

Като цяло сред държавите от съюза е разпространено мнението, че отговорността за контрола върху външните граници пада върху съответната страна, отбелязва ДПА. Базираната във Варшава Фронтекс получи за тази година бюджет от едва 40 милиона евро.

Някои страни като Германия и Италия обещават да доставят за агенцията 21 самолета, 27 хеликоптера и над 100 плавателни съда.

Фронтекс отказва да разкрие колко транспортни средства е получила, но се смята, че техният брой е съвсем малък.

Подсилването на южните морски граници на ЕС се очерта като приоритет заради многобройните случаи през лятото на удавили се нелегални имигранти, опитвали се да стигнат страна от съюза с примитивни и претоварени плавателни съдове. В действителност, отбелязват обаче експерти, повечето нелегални имигранти, които може да достигат половин милион годишно, влизат през слабо охраняваните външни източни граници или просто с туристическа виза.

Очаква се министрите да посветят голяма част от разговорите си на Шенгенското споразумение. По-конкретно, те ще обсъдят размяната между страните от Шенгенското пространство на информация, пръстови отпечатъци и други биометрични данни.

Зоната обхваща 15 държави - 12 страни от ЕС плюс Швейцария, Норвегия и Исландия.

Девет от десетте страни, присъединили се към съюза през май 2004 г. (без Кипър), започнаха да използват Шенгенската информационна система на 1 септември тази година. Португалското председателство се надява министрите да постигнат споразумение за премахване през март 2008 г. на паспортния контрол на летищата в зоната за пасажери, идващи от и пътуващи за тези предимно източноевропейски държави.

Въпроси, които не са включени в дневния ред на срещата, но заплашват да усложнят работата на форума, са противопоставянето на Полша на Европейския ден против смъртното наказание и избора на нов координатор на Европейския съюз за борбата срещу тероризма.

Варшава настоява Европейският ден против смъртното наказание, за какъвто е обявен 10 октомври, да бъде насочен също така срещу евтаназията и абортите.

Постът "координатор на Европейския съюз за борбата срещу тероризма" бе създаден след атентатите в Мадрид през март 2004 г. Той е вакантен от март тази година, когато първият и единствен титуляр - холандецът Гейс де Врийс, подаде оставка, като изтъкна лични мотиви.