Джокович се извинява, но участието му на US Open приключи скандално
Джокович се извинява, но участието му на US Open приключи скандално / БГНЕС
Световният номер 1 в тениса Новак Джокович бе дисквалифициран от Откритото първенство на САЩ след като с изстреляна от него топка нокаутира една от съдиите на линия, застанала в дъното на корта зад него, гръмнаха световните медии. Сърбинът бе недоволен, след като съперникът му от Испания Пабло Кареньо-Буста проби сервиса му и поведе 6-5 в първия сет от осминафиналите на US Open.
 

Джокович прати една от топките в ъгъла на корта, а с другата, без да се прицелва нарочно, улучи в главата съдийка, която рухна на земята със силен вик от болка. Сърбинът веднага разбра, че е сгафил сериозно и й се притече на помощ. На нея й трябваше доста време преди да се съвземе и да стане. Жестовете на жената подсказваха, че вероятно е ударена в шията.
 
Швейцарският супервайзър Андреас Егли беше непреклонен и дисквалифицира от турнира фаворита за титлата, който още на няколко пъти демонстрира нервност и лошо настроение, преди последния си неудачен удар, оказал се последен за него на US Open 2020.

„Не беше необходимо да я откарват в болница.... Наистина ли ще ме дисквалифицирате за тази ситуация? Моята кариера, Големия шлем, централния корт...“ Това бяха думите, произнесени от Джокович на корта след инцидента. Сърбинът отказа да се яви на пресконференция пред медиите.
 

Джокович бе изхвърлен скандално от US Open
БГНЕС

Джокович бе изхвърлен скандално от US Open
БГНЕС

Джокович бе изхвърлен скандално от US Open
БГНЕС

Джокович бе изхвърлен скандално от US Open
БГНЕС

Джокович бе изхвърлен скандално от US Open
БГНЕС

Джокович бе изхвърлен скандално от US Open
БГНЕС


По правилник той ще загуби спечелените си на US Open точки за ранглистата на АТР, няма да получи заработените до осминафинала премии и вероятно ще трябва да плати глоба за изцепката си, поясниха организаторите на турнира.
 
Има подобни прецеденти на изхвърлени за подобен жест тенисисти от турнири от Големия шлем – през 1995 г. Тим Хенман изгоря в мач на двойки, когато уцели едно от момичетата, събиращи топките. Но никога досега това не се бе случвало на водач в световната ранглиста.

Сърбинът, който от началото на годината имаше 25 победи от 25 мача, ще трябва да почака за спечелването на своя 18-ти турнир от Големия шлем. Във вечната класация по този показател пред него, и то с малко, са само Рафа Надал (19) и Роджър Федерер (20 победи)..