Международната общност призова Афганистан да продължи с реформите
Международната общност призова Афганистан да продължи с реформите / снимка: Reuters

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова международната общност да обещае, че ще продължи да подкрепя Афганистан, включително финансово, още десет години след изтеглянето на международните сили през 2014 година, предаде ДПА.

Пред близо хилядата делегати на конференцията за Афганистан в Бон, сред които и 57 външни министри, Вестервеле каза, че Афганистан и народът му имат нужда от ясно изразен ангажимент за десетилетието след 2014 година. Германия е готова да обещае такава подкрепа, заяви той от името на страната домакин на форума.

Вестервеле призова Афганистан да поеме ангажименти за подобряване на управлението и продължаване на процеса на помирение като основа за ново международно партньорство. "Афганистан трябва да се съсредоточи върху укрепването на публичната администрация и върховенството на закона, борбата с корупцията", заяви германският външен министър.

Афганистанският президент Хамид Карзай също призова международната общност да подкрепя Афганистан още едно десетилетие, за да се затвърдят постиженията на страната, извършени през последните десет години, предаде ДПА. "За да затвърдим нашия успех и за да направим необратим нашия прогрес, ние ще се нуждаем от постоянната ви подкрепа поне още десет години", каза Карзай пред делегати от 85 страни и представители на международни организации. В същото време той обеща, че Афганистан ще се бори с корупцията по-ефективно, ще извърши още реформи в правителствените институции, ще засили върховенството на закона и ще направи изборния процес по-прозрачен, допълва БТА. Той предупреди обаче, че трябва да се направи повече за гарантиране на сигурността в Афганистан и извън него. "По-широките регионални измерения на терористичната заплаха бяха пренебрегнати, а проблемът с (терористичните) убежищата извън Афганистан остана нерешен", предупреди Карзай.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай иска да остане на власт и след 2014 година, когато изтича неговият втори и последен мандат съгласно конституцията, пише германският в. "Билд", цитиран от Франс прес. Хамид Карзай работи за политическа реорганизация на централното афганистанско правителство, пише вестникът, цитирайки доклад на германското разузнаване. "Причината е желанието на Карзай да не напуска властта, въпреки че засега се дистанцира от идеята за удължаване на мандата му", пише още в цитирания от "Билд" доклад. В интервю за седмичника "Шпигел" с днешна дата Хамид Карзай заявява, че след 2014 година, когато приключи мандатът му, той ще стане "щастлив пенсиониран гражданин в Кабул".Все така според германското разузнаване Карзай вече е започнал консултации с афганистански политически дейци с цел получаване на нужната подкрепа за изменение на конституцията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Карзай да продължи с политическите реформи, борбата срещу корупцията и трафика на наркотици и с процеса на помирение в страната. Тя отбеляза, че зависи от самите афганистанци да се помирят и да разпределят властта между всички социални и етнически групи.

Европейският съюз ще води консултации по договор за сътрудничество с Афганистан, който да обхване всички възможни сфери на партньорство, заяви Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС. Същевременно тя напомни, че "става дума за взаимни ангажименти и двустранна отговорност". "Надяваме се, че афганистанското ръководство ще продължи работата си по развитието на държавните структури и борбата с корупцията," отбеляза дипломат номер едно на Евросъюза. Според Аштън е важно също така Афганистан да укрепи отношенията си със съседните държави.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън предупреди, че политическата реформа в страната е от голямо значение, за да се гарантира продължаване на международната подкрепа. Според нея сътрудничеството между всички съседи на Афганистан е съществено за сигурността в региона. Клинтън съобщи, че САЩ ще деблокират няколко стотици милиона долара в помощ за развитието на Афганистан, които бяха замразени, предаде Франс прес.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че афганистанското председателство на международната конференция в Бон е важен сигнал за успеха на усилията за стабилизиране на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Бан отбеляза, че около 4,6 млн. бежанци са се върнали в Афганистан,а 7,3 млн. деца се обучават в училища в страната. По думите му смъртността сред децата и майките значително е спаднала. Той призна обаче, че страданията на афганистанския народ все още не са свършили и призова да се продължат усилията за гарантиране на сигурността в страната.

Китайският външен министър Ян Цзечъ отбеляза необходимостта ООН да поеме ръководна роля за координиране на помощите за Афганистан. Той каза, че съседните държави трябва да съблюдават независимостта и териториалната цялост на Афганистан.

Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ трябва да бъдат изведени от страната, след като докладват на Съвета за сигурност на ООН, че са изпълнили мандата, с който са натоварени, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Трябва да гарантираме, че при извеждането на ИСАФ, афганистанската армия и въоръжените сили ще са достатъчно боеспособни, за да носят самостоятелно отговорност за борбата срещу тероризма и наркотрафика, каза Лавров. Той добави, че Русия е готова да инвестира голяма сума за реализиране на енергийни проекти в Централна и Южна Азия като газопровода ТАПИ /Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия/ и CASA 1000 (ЦАСА) за износ на електричество от Киргизстан и Таджикистан в Афганистан и Пакистан, ако участниците в тези проекти са заинтересувани да включат Русия.

Иран е против присъствието на чужди войски в Афганистан след 2014 година, заяви иранският външен министър Али Акбар Салехи, цитиран от Ройтерс. По думите му удълженият престой на чужди войски няма да помогне за сигурността на Афганистан. "Някои западни страни искат да удължат военното си присъствие в Афганистан след 2014 година, като запазят военните си бази там. Ние смятаме, че такъв подход противоречи на усилията за стабилност и сигурност в Афганистан", каза иранският министър.