/ Thinkstock/Getty Images
Местността с предполагаемия гроб на Робин Худ се превръща в индустриална зона
96374
Местността с предполагаемия гроб на Робин Худ се превръща в индустриална зона
  • Местността с предполагаемия гроб на Робин Худ се превръща в индустриална зона
Английската местност, в която се намира предполагаемият гроб на Робин Худ, може да бъде превърната в индустриална зона. Според проекта, представен от общинския съвет в Кърклес, новата зона ще създаде над 3000 нови работни места и ще привлече нови инвеститори. Идеята обаче си навлече гнева на много граждани и местни историци, според които се пропилява туристическият потенциал на зелената местност, която стои непокътната от векове.
 
Според легендата Робин Худ умира в манастира в Кърклес, в Западен Йоркшир. В последните си мигове той изстрелва стрела през прозореца и заръчва на приятелите си да го погребат там, където тя падне. Последната му стрела пада някъде в поляните на Кърклес.
 
Официалният печатар на Хенри VIII Ричард Графтън също е потвърдил в хрониките си от 1563 г., че Робин е погребан точно в тази местност. Точното местоположение на гроба му не е установено и до днес, но зелената местност умишлено е запазена непокътната от векове, най-вече заради легендите.
 
Според нов устройствен план, представен от общинския съвет в Кърклес обаче местността ще бъде превърната в индустриална зона. Според разчетите тя ще привлече нови инвеститори и ще създаде над 3000 работни места в града. Вероятността гробът на Робин Худ да бъде залят с бетон обаче разгневи много местни експерти и граждански активисти.
 
"Всички местни вярват, че това е мястото, където Робин Худ е умрял и никой никога не е оспорвал тази легенда - нито дори в Нотингам. Трагедията в случая е, че тази местност не е докосвана стотици години и изглежда точно като отпреди няколко века. Така че кой знае какво е съхранила в себе си? Ако трябва да обясниш на един японски турист, че Робин Худ е умрял тук и е пуснал последната си стрела точно покрай онзи склад, се съмнявам, че ще има същото въздействие", каза по време на обществените дебати Робърт Бамфорд от Кампания за защита на провинциална Англия.
 
Против плана се обяви и Макс Ратуел - председател на местна гражданска организация. "Целият план е трагичен и зашеметяващо глупав. Хората са бесни. Цялата идея е сбъркана. Знаем колко добре е запазена местността, защото Шарлот Бронте я описва по абсолютно същия начин в романа си "Шърли" още в средата на 19 век", заяви той.
 
Към момента от местния общински съвет отказват коментар по темата. Общественото обсъждане на проекта още не е приключило. Обсъжда се идеята бъдещата индустриална зона да бъде изградена, но да заобиколи прословутите поляни на Кърклес.